04/02/2013

Iceland...

"Παρότι, η κατάσταση της ήταν τότε χειρότερη και από εκείνη της Ελλάδας, ο ισλανδός πρόεδρος, Όλαφουρ Γκρίμσον, παραδέχεται ότι η κυβέρνηση επέλεξε τότε να αφήσει τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν.

Σύμφωνα με τον Γκρίμσον, η ανάκαμψη οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ισλανδοί αντιμετώπισαν με εντελώς διαφορετικό τρόπο την κρίση σε σχέση με τις χώρες της ευρωζώνης.

Σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κατ` αρχήν διαπιστώσαμε νωρίς πως δεν πρόκειται μόνο για μια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, αλλά για μια βαθιά πολιτική και κοινωνική κρίση. Και αυτό μας οδήγησε σε μεταρρυθμίσεις στα εν λόγω πεδία».

«Επιδιώξαμε να αποδώσουμε δικαιοσύνη και παράλληλα να αλλάξουμε τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων. Ο δεύτερος λόγος της επιτυχίας είναι ότι δεν τηρήσαμε τις δυτικές συνταγές για την αντιμετώπιση της κρίσης», επισημαίνει ο Γκρίμσον.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση άφησε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν, σημειώνει: «Αφήσαμε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν. Διερωτήθηκα πολλές φορές γιατί να αντιμετωπίζουμε τις τράπεζες σαν να είναι οι Άγιοι Τόποι της οικονομίας. Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τις τράπεζες από άλλες επιχειρήσεις; Οι τράπεζες είναι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις και όταν διαπράττουν μεγάλα λάθη θα πρέπει να χρεοκοπούν. Σε διαφορετική περίπτωση τους δημιουργούμε την εντύπωση πως μπορούν να παίρνουν μεγάλα ρίσκα χωρίς ευθύνη. Δεν γίνεται όταν έχουν επιτυχία να σημειώνουν μεγάλα κέρδη και όταν αποτυγχάνουν να καλείται ο φορολογούμενος να πληρώσει τον λογαριασμό».

Σε ποιο βαθμό όμως μπορεί το ισλανδικό παράδειγμα να ακολουθηθεί από την καγκελάριο Μέρκελ, την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τους άλλους παίκτες που διαχειρίζονται την κρίση στην ευρωζώνη; «Η ισλανδική εμπειρία μπορεί να λειτουργήσει ως “εγερτήριο κάλεσμα” για τους άλλους. Να τους κάνει να επανεξετάσουν τις καθεστηκυίες στρατηγικές των τελευταίων 30 ετών. Η αντίδραση του ΔΝΤ στην ισλανδική περίπτωση ήταν ενδιαφέρουσα. Το πρόγραμμα διαχείρισης της κρίσης του ΔΝΤ ολοκληρώθηκε πριν από ενάμισι χρόνο. Στην αποχαιρετιστήρια σύσκεψη, οι υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι του ΔΝΤ παραδέχθηκαν ότι διδάχθηκαν πολλά από την ισλανδική εμπειρία», καταλήγει ο Γκρίμσον."

Πηγή: εδώ

4 σχόλια:

  1. Μα παίξε-παίξε το ίδιο παιχνιδάκι, νοιώθει η γατούλα έρωτα κρυφό και γίνηκε αυτή το κοροϊδάκι κι ατσίδα έγινε τα ψάρι το χρυσό. Αυτά τα λέει ένα τραγουδάκι, που τραγουδιέται σ' εύθυμο σκοπό. Κι αντί να φάει η γάτα το ψαράκι, το ψάρι τρώει τη γατούλα που αγαπώ!... Λέμε εδώ & καμμιά μαλακία, στον ίδιο χαζοχαρούμενο σκοπό, κι αντί να διασκεδάζω στην πλατεία, μουτζώνω όσους μας εφτάσανε εδώ.
    Την καλημέρα μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η διαφορά μας είναι ότι αυτοί δεν είχαν δημοσιονομικό πρόβλημα είχαν απλά χρηματοπιστωτικό. Εμάς το κυριότερο πρόβλημα μας ήταν το δημοσιονομικό. Αυτό σε μεγάλο βαθμό δημιουργησε και το χρηματοπιστωτικό. Εκεί τα λεφτά τους τα φάγαν οι τραπεζίτες ενώ εμάς οι πολιτικοί με τα παρατρεχάμενα λαμόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μεγάλη αλήθεια
    και μεγάλη απόδειξη της ανικανότητας (ή ληστρικότητας) των εδώ πολιτικών..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Eπειδη εγραψα σχολιο αλλα χαθηκε στο υπερπεραν ξαναγραφω.Συμφωνω με την dear e-diary πως δεν ειναι η ιδια κατασταση με εμας γιατι πολυ απλα στο φαγωμα δεν ηταν μονο οι τραπεζιτες αλλα και οι πολιτικοι μας αρα ειναι δυσκολο και "λογικο"να μην κοινηθουν νομικα προς τους εαυτους τους και να ακολουθησουν το παραδειγμα της ισλανδιας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή